Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ...ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!...Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΚΑΙ Η ΣΑΠΙΛΑ ΘΑ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...



Στο ιδιότυπο “Big Brother” για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήχθη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας κυρίως λόγω της απουσίας οποιασδήποτε ενημέρωσης για την εξέλιξη της διαδικασίας, το σύστημα που επιλέχθηκε ήταν το ιδανικό για να το μορφοποιήσει με όρους... ποδοσφαιρικούς.

Έτσι μπορούμε να μιλάμε για “τελικούς” που έδωσαν τις άδειες στους υποψηφίους και να δούμε μια προς μια πως αυτές κατέληξαν στα χέρια των καινούριων τους ιδιοκτητών.

ΑΔΕΙΑ ΠΡΩΤΗ
Η πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε ήταν και εκείνη που τελικώς κατέληξε στα χέρια κάποιου με το μικρότερο κόστος. Κρίθηκε μετά από μόλις 56 γύρους χτυπημάτων και τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Αλαφούζος με τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ. Ο ισχυρός άνδρας του ΣΚΑΙ βρήκε απέναντί του στον τελικό για την πρώτη άδεια, τον Χρήστο Καλογρίτσα του οποίου και επικράτησε.

ΑΔΕΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ
Ο χαμένος του τελικού για την πρώτη άδεια, επανήλθε δριμύτερος στη δεύτερη, όπου βρήκε απέναντι του, τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Το τίμημα για την άδεια ανέβηκε όχι όμως εξωφρενικά, καθώς ο Χρήστος Καλογρίτσας επικράτησε του εφοπλιστή και ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού με “χτύπημα” στα 52,6 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία διήρκησε 78 γύρους.

ΑΔΕΙΑ ΤΡΙΤΗ
Όπως και στην δεύτερη περίπτωση, ο χαμένος του δεύτερου τελικού, ήταν φιναλίστ και στην τρίτη που τελικώς αποδείχθηκε η ακριβότερη των αδειών που δημοπρατήθηκαν. Στον τελικό αναμετρήθηκαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και η οικογένεια Κυριακού, με το “αφεντικό” ΑΝΤ1 να επικρατεί έπειτα από 99 γύρους με “χτύπημα” στα 75,9 εκατομμύρια ευρώ. Φαίνεται μάλιστα πως η τελευταία προσφορά του Κυριακού ήταν μυθική ακριβώς για να τελειώσει με τον όποιο ανταγωνισμό, δείχνοντας αποφασισμένος να φύγει με άδεια από την ΓΓΕΕ.

ΑΔΕΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ
Έχοντας χάσει δύο άδειες, ήταν λογικό ο Βαγγέλης Μαρινάκης να τα δώσει όλα για όλα στην δημοπρασία της τελευταίας, ώστε να μη φύγει με άδεια χέρια από το κτίριο της ΓΓΕΕ. Ο εφοπλιστής κατάφερε να εξασφαλίσει την άδεια έπειτα από 117 γύρους με τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ, φαίνεται όμως πως στον τελικό... έπαιζε χωρίς αντίπαλο. Κι αυτό καθώς όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Ιβάν Σαββίδη που ήταν και ο αντίπαλος του κ. Μαρινάκη στον τέταρτο τελικό, η πλευρά του έκανε μηδενικά χτυπήματα απλώς για να ανεβάσει την τιμή της άδειας.



Για την πρώτη και τη δεύτερη άδεια χρειάστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 20 ώρες. Και για τις τέσσερις άδειες υπήρξε και δεύτερος γύρος με δυο έγγραφες προσφορές των δυο πρώτων. Η πιο δραματική διαδικασία ήταν εκείνη για την τέταρτη και τελευταία άδεια, την οποία πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και για την οποία χρειάστηκαν 117 γύροι! Το πιο υψηλό τίμημα πάντως δόθηκε από τον Θοδωρή Κυριακού για την τρίτη άδεια (75,9 εκατ. ευρώ).

Η διαδικασία για την πρώτη άδεια τελείωσε στις 20:50 το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου. Απαιτήθηκαν 56 γύροι στο στάδιο 1 και δυο γύροι στο στάδιο 2 και το αντίτιμο έφτασε στα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, καταλήγοντας στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου.


Στις 11:20 το πρωί της Πέμπτης 1ης Σεπτεμβρίου δόθηκε και η τρίτη άδεια. Άλλες δυο 20 ώρες χρειάστηκαν και 99 γύροι στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2. Την πήρε ο ΑΝΤ1 με τον Θοδωρή Κυριακού, που ήταν παρών στη δημοπρασία, να δίνει το ποσό των 75,9 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι το υψηλότερο όλων.Η δεύτερη άδεια δόθηκε στις 15:25 το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Αυγούστου, μετά από σχεδόν 20 ώρες διαδικασίας και 78 γύρους του σταδίου 1 και 2 γύρων του σταδίου 2. Την κέρδισε ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έναντι 52,6 εκατ. ευρώ.

Και φτάσαμε στα ξημερώματα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου. Ήταν 02:35 τα ξημερώματα. 15 ώρες μετά την έναρξη της δημοπρασίας και 111 γύρους (οι περισσότεροι της διαδικασίας γενικά) στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2 ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την εταιρία Alter Ego πήρε την τελευταία τηλεοπτική άδεια που απέμενε, έναντι του ποσού των 73,9 εκατ. ευρώ.

Ένα 15’ αργότερα, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος έβγαινε από το κτίριο της ΓΓΕ όπου για σχεδόν 70 ώρες ήταν κλεισμένοι οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι εκπρόσωποί τους, για να ανακοινώσει ποιοι πήραν τις τέσσερις άδειες. Το κράτος θα βάλει τα ταμεία του το ποσό των 246 εκατ. ευρώ, που ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν περίμενε όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει τον έλεγχο πόθεν έσχες των εταιρειών για την τελική κατοχύρωση της άδειας.
Οι επιλαχόντες και η τακτική τους

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι κινήσεις των υποψηφίων που βγήκαν «ηττημένοι» από τη ΓΓΕΕ. Ο Ιβάν Σαββίδης και η πλευρά του Δημήτρη Κοντομηνά για τον Alpha έκαναν τις μεγαλύτερες προσφορές από εκείνους που έμειναν εκτός, ενώ ο όμιλος Βαρδινογιάννη, που συμμετείχε στο διαγωνισμό με δυο εταιρίες.

Πρώτος επιλαχών της διαδικασίας είναι ο Ιβάν Σαββίδης με την εταιρία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED που προσέφερε 61,5 εκατομμύρια ευρώ. Αποχωρώντας από της διαδικασία ο ομογενής επιχειρηματίας αποκάλυψε πως από ένα σημείο και μετά θεώρησε τα ποσά εξωφρενικά και έκανε μηδενικές προσφορές.

Δεύτερος επιλαχών είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς με την εταιρία ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) και προσφορά 61 εκατομμύρια ευρώ.

Τρίτος επιλαχών η εταιρία ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) συμφερόντων Γιάννη Βαρδινογιάννη, που προσέφερε 18 εκατομμύρια ευρώ

Και τέταρτος επιλαχών το STAR (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ N.T.V.), επίσης συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη που έδωσε 13 εκατομμύρια ευρώ.

Με πληροφορίες από sdna.gr - newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου