Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

145.000 συνταξιούχοι έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ


 Περικοπές που κυμαίνονται από 30 έως και 230 ευρώ θα υποστούν άλλοι 230.000 δικαιούχοι

Του Στέλιου Παπαπέτρου 
spap@naftemporiki.gr
Οι τέσσερις στους δέκα δικαιούχους του ΕΚΑΣ χάνουν οριστικά το επίδομα από σήμερα, καθώς σε εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπονται από το 3ο μνημόνιο αρχίζει η σταδιακή κατάργησή του.
Έτσι από το σύνολο των 375.000 δικαιούχων του ΕΚΑΣ αυτοί που «κόπηκαν» από τα δεδομένα της βάσης πληρωμών της ΗΔΙΚΑ και θα το χάσουν σε πρώτη φάση ανέρχονται σε 145.000 δικαιούχους, ενώ οι υπόλοιποι 230.000 θα δουν στο ΕΚΑΣ που θα λάβουν περικοπές που κυμαίνονται από 30 ευρώ έως και 230 ευρώ, εξαιτίας της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησής του. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, προβλέπονται και τσουχτερά πρόστιμα σε όσους συνταξιούχους υποβάλλουν δηλώσεις με ψευδή στοιχεία για να πάρουν το ΕΚΑΣ.
Συγκεκριμένα, σε περίπτωση υποβολής με δόλο ανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου είτε για το φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, καθώς και σε περίπτωση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος παρακρατούνται στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις
Δύο είναι οι μεγάλες κατηγορίες αυτών που θα χάνουν οριστικά το ΕΚΑΣ με την πληρωμή των συντάξεων του Ιουλίου:
1. Όσοι λαμβάνουν μηνιαία ποσά από κύρια και επικουρική σύνταξη πάνω από 664 ευρώ.
2. Όσοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 706 ευρώ έπαιρναν μέχρι τον προηγούμενο μήνα ΕΚΑΣ 30 ευρώ. Αυτή η κατηγορία λόγω αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων θα χάσει οριστικά το ΕΚΑΣ.
Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα γίνει και η καταβολή των επικουρικών συντάξεων σε 1,6 εκατ. δικαιούχους. Το συνολικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 260-270 εκατ. ευρώ και για να συμπληρωθεί αυτό το ποσό, η διοίκηση του ταμείου άντλησε 60 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό του Κοινού Κεφαλαίου του ΕΤΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου